Free Web Space | BlueHost Review  

 

Sve što trebate znati o ROTVAJLERIMA!

 

 

 

 

Porijeklo i povijest:    Ova pasmina se razvila iz molosoidnih tipova pasa u Italiji, svojevrsnih mastifa koji su bili uzgajani za borbe sa lavovima u rimskim arenama, ali i kao pratioci tadašnje vojske. Preci današnjih rotvajlera putovali su sa osvajačima, tjerajući i čuvajući stoku kojom su se vojnici hranili tijekom svojih dugih i neumornih putovanja kroz neprolazne terene. Psi su u većini slučajeva zaostajali za vojskom koja je napredovala, te su se miješali sa lokalnim psima i na taj način su uzgajani radni psi. Rimljani su u osvajanju Europe prešli Alpe i stigli u južnu Njemačku u 1. stoljeću. Osnovali su grad Arae Flaviae kao kurtulni i administrativni centar. Krovovi od crvenih crijepova dali su gradu njemačko ime Rottwil (crvena vila), kasnije promijenjen u Rottweil. Grad se širio i do srednjeg vijeka postao je veliko trgovačko i pravno središte. Stočari su koristili potomke rimskih pasa, oni bi im dotjerali stoku do mesara, čuvali njihov novac, a nekad su čak i vukli kolica sa mesom.   Sa vremenom magarci su zamijenili rotvajlere kao pse za vuču. Upotreba vlakova u transportu smanjila je potrebu gonjenja stoke, a kako su rotvajleri bili više cijenjeni zbgo svojih radnih sposobnosti, a manje kao obiteljski psi njihova je popularnost naglo pala – 1900. godine samo jedna kuja rotvajlera je zabilježena u cijelom gradu Rottweil.Ponovni porast popularnosti pasmine dogodio se početkom 20. stoljeća kada je rotvajler postao policijski pas zahvaljujući svojoj inteligeniciji, odanosti i snazi.

 

Narav:

   Pravilno odgojen rotvajler je uravnotežen, samopouzdan i hrabar pas, no dosta suzdržan prema strancima. Izrazito je odan i privržen svojoj obitelji sa urođenom željom da ju štiti. Inteligentan je pa vrlo lako i brzo uči. Dobar je čuvar, borbene i zaštitničke naravi ukoliko mu je vlasnik ugrožen. Svojeglav je pa zahtjeva autoritativnog vlasnika i dosljednu dresuru.

 

Karakteristike pasmine:

   Rotvajler je velik pas snažne, mišićave i robustne građe. Mužjaci su vidljivo jačeg kostura od ženki. Glava je snažna i široka, sa snažnom njuškom srednje dužine i sa trokutastim ušima koje leže uz glavu. Samo tijelo nešto je duže od visine psa. Vrat je mišićav, srednje dužine. Leđa su ravna i snažna, a prsni koš širok i dubok. Rep može, ali ne mora biti kupiran (ako je rep kupiran skraćen je na prvom ili drugom kralješku). Rep prirodne dužine je dugačak i jak, vodoravno nošen. Noge su također snažno razvijene. Dlaka se sastoji od pokrovne dlake i poddlake. Kratka je i oštra crne boje sa smeđim paležom. Smeđe oznake raspoređene su na slijedeći način: dvije točke iznad svakog oka, na obrazima, sa obje strane njuške, duž vrata,  ispod repa, na prednjim i stražnjim nogama i na prsima.

 

Briga:

   Ovom velikom i snažnom psu potrebne su učestale i aktivne šetnje, fizički, ali i psihički izazovi.Kratka dlaka rotvajlera relativno se lako održava i ne linja se pretjerano. Četkanje se preporuča jednom do dva puta tjedno.Zbog same veličine i snage rotvajler zahtjeva kvalitetnu i bogatu prehranu. Što se zdravstvenih problema tiče rotvajleri su skloni napuhavanju i diplaziji kuka.Karakter pasmine zahtijeva čvrst trening i odlučnog vlasnika.

 

Obiteljski život:

   Iako nešto borbenije naravi, rotvajleri su privrženi svojoj obiteji, naročito djeci. Prilagodljivi su svim životnim uvjetima. Ukoliko ga držite izvan kuće nikako ga nemojte zanemarivati jer je rotvajleru potreban kontakt sa ljudima. Ipak to nije pas za svakoga – potrebna mu je čvrsta ruka u odgoju, no uz uz pravilan odgoj i dovoljno pažnje rotvajler će postati izvrstan obiteljski ljubimac

 

 

All rights reserved by MARIJANOVIC®